IMG_3167.JPG

Oceans of Hope gennemfører jordomsejling

OoH Nov 15, 2015, by Liv Elbirk in Events
From the event: "Copenhagen"

International besætning af mennesker med multipel sklerose gennemfører jordomsejling på den danske yacht Oceans of Hope, når yacht og besætning når frem til Kulturhuset Islands Brygge den 15. november kl. 14
 
Når Oceans of Hope når frem til København efter en jordomsejling på 17 måneder, kan det danske besætningsmedlem Mads Tobias Hansen, 37, være med til at fejre gennemførslen af verdens første jordomsejling med en aktiv besætning af mennesker med multipel sklerose (MS). Mads fik konstateret sklerose i 2008, og for ham handler rejsen om at ”genopbygge rygraden”, at være del af noget vigtigt og bevise at man kan gøre sig gældende på trods af at være blevet diagnosticeret med en kronisk sygdom.
 
”Naturen er skånselsløs, og ude på vandet er vi alle lige. Det handler om at være en del af et fællesskab, der arbejder sammen om et fælles mål, hvor alle har en plads. Det føles meningsfuldt. Rejsen har hjulpet mig med at opdage, at man godt kan eksistere som mand og som menneske og gøre sig gældende, selvom man har en kronisk sygdom. Man kan genopbygge sin rygrad og genopfinde sin identitet – og den fandt jeg i sejlads, i naturen og igennem det håb, som Oceans of Hope er med til at skabe”, siger Mads.
 
Oceans of Hope sejler først forbi Amaliehaven, hvor jordomsejlingen tog sin begyndelse den 15. juni sidste år, for at samle alle de fremmødte besætningsmedlemmer med MS op, der har været med på rejsen. Herefter sejler båd og besætning hæderssejlads under broerne igennem Københavns Havn og når frem til Kulturhuset Islands Brygge kl. 14, hvor sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen, samarbejdspartnere, venner, familie og medier vil tage imod båden. Alle er velkomne!
 
Sejlbåden blev døbt af Lone Dybkjær, der selv har oplevet at miste sin datter til sklerose, den 28. maj 2014 (på den internationale sklerosedag) i Tuborg Havn ved Kongelig Dansk Yachtklub. Næsten 14.000 danskere har i dag sygdommen. Omkring 600 mennesker får hvert år stillet diagnosen, og to ud af tre er kvinder. MS er en invaliderende neurologisk sygdom, der forstyrrer nerveimpulser i hjernen, rygmarven og de optiske nerver og oftest diagnosticeres i 20–40-års-alderen.
 
Idémand og leder af Sailing Sclerosis Foundation, som står bag Oceans of Hope-projektet, er læge og psykoterapeut Mikkel Anthonisen, der forud for jordomsejlingen i en årrække har arbejdet med sklerose på Rigshospitalet i København. Mikkel sejler selv med om bord på båden som kaptajn og vender hjem til København den 15. november sammen med den øvrige besætning:
 
“Nu er vi i mål, og det har været en forrygende rejse, hvor yacht og besætning er blevet mødt med stor åbenhed i sejlerverdenen, skleroseverdenen og generelt. Vores besætning med MS har i den grad bidraget til at ændre opfattelsen af, hvad det vil sige at leve med en kronisk invaliderende sygdom. Mange menneskers liv er blevet ændret til det bedre af at få troen og håbet tilbage i et meningsfuldt fællesskab, og flere og flere begynder at sejle igen eller at tage sejlads op. Græsrødderne vækkes langsomt, men sikkert.”
 
I løbet af rejsen har 500 lokale med MS fået muligheden for at komme om bord på båden og opleve glæden ved sejlads i 30 havne jorden rundt. Over 100 besætningsmedlemmer med MS fra mere end ti forskellige lande har deltaget som aktiv besætning på rejsens havstræk, og undervejs har de både oplevet paradisisk natur, dansende delfiner, pragtfulde solnedgange og frygtindgydende stormvejr på vej over Atlanten og i det Tasmanske hav.
 
Oceans of Hope deltager alle som aktiv besætning og bliver inddraget i navigation, vejr og trim af båden. Alle bliver inddraget i vagtskemaer døgnet rundt og står for alt fra at arbejde med sejlene, stå ved roret, vedligeholdelse af båden til madlavning og rengøring. Ifølge Mikkel Anthonisen danner livet på båden rammerne om et fælleskab, der skaber rum for ’empowerment’ – fokus kommer tilbage på mennesket frem for diagnosen og på ressourcer, muligheder og evnen til at overvinde individuelle udfordringer ved at bidrage hvad man kan for at hjælpe resten af holdet med at komme i mål:
 
”Det vi afslutter nu er projektet Oceans of Hope, men foreningen Sailing Sclerosis lever videre, og vi ser frem til at fortsætte arbejdet med både empowerment og græsrodsarbejde ved at skabe inkluderende fællesskaber for marginaliserede grupper af mennesker i det danske samfund igennem aktiviteter relateret til sejlads. Vi vil gerne gå foran og vise vejen for en tilgang til sundhed, som kombinerer sejlads med empowerment, rehabilitering, behandling og uddannelse”, siger han.
 
Mads Tobias Hansen tilføjer: ”Projektet bidrager først og fremmest med lærdom om, hvordan man håndterer pludselig at skulle genopfinde sin identitet efter en diagnose. Det handler om at bygge projekter op og engagere folk, og det, man får ud af det, kan ikke erstattes af medicin og forskning. Og så er håb afgørende, for det er det første der fosser ud. Projektet ændrer liv ved at give håbet tilbage.”
 
Oceans of Hope er sponsoreret af medicinalfirmaet Biogen. Administrerende direktør for Biogen i Danmark, Janne Harder, er meget tilfreds med, at virksomheden sponsorerer så banebrydende et projekt inden for MS: "Biogen i Danmark har en vision om at gøre Danmark til et af de bedste lande at leve med MS. Oceans of Hope passer perfekt til denne vision, hvilket var grunden til at vi ikke tøvede med at støtte projektet. Det har været fantastisk at følge båd og besætning på færden over verdenshavene og se, at dette eventyr virkelig har betydet, at rigtig mange mennesker med MS og deres familier får ændret deres syn på, hvordan livet med MS kan leves på den positive måde.”


This article was written by

Liv Elbirk

Communications Manager