På tur blandt tanghuse

Tangtage og krabbeklør

Aug 15, 2018, by Joan Haahr Hvas

Efter sejlads fra Strandby og en god nats søvn var vi parat til at udforske Læsø. Alex - havnefogeden, var så venlig at låne os 2 elbiler. Tak for det!

Vi blev enige om, at vi ville se tanghusene først og turen gik mod Østerby. Tanghusene er helt unikke, de blev bygget i 1800-tallet, der var Læsø helt isoleret. Der fandtes ingen træer på øen, de var blevet fældet og brugt til brænde af saltsyderne. Derfor måtte Læsøboerne finde andre materialer til at bygge huse af. De brugte ofte tømmer fra strandede skibe, tagene var dog et problem, men de fandt ud af at bruge ålegræs.

Tagene er brandhæmmende og CO2 neutrale og har en levetid på flere hundrede år, - de kan være flere meter tykke. Spændende at komme ind og se. Vi spiste lidt på havnen inden turen fortsatte til Saltsyderiet udenfor Byrum, interessant sted, som vi ikke så så meget af, fordi de lukkede tidligt.

Det er dejligt at få en fornemmelse af, hvor skønt der er på Læsø, så næste gang skal familien med, her kan vi nemt bruge meget tid. Vi havde lidt travlt, Ida og Bengt Johnsson – lokale venner af OOH -  havde lovet at komme med krabbeklør til aftensmaden, de ankom med en kæmpe spand af nykogte klør. De skulle klargøres til at vi selv kunne ta’ kødet ud. Det var sjovt at se, for han brugte enden af en tung kniv. I Thyborøn hvor jeg kommer fra, bruger vi tang og en ske. Forskellen hørte ikke op der, på Læsø spiser de det på ristet rugbrød, i Thyborøn spiser vi det på fransbrød. Det var et himmerigsmåltid vi fik her, der er intet så godt som nykogte krabbeklør, tak for det!

Det var svært at komme til køjs efter en skøn og oplevelsesrig dag.

 

This article was written by